top of page

ÇEVRE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çevre Danışmanlık Firması Nedir?

Çevre Danışmanlık Firması, çevre yönetimi hizmeti vermesi için Bakanlık tarafından belgelendirilen tüzel kişidir.

Çevre danışmanlık firmaları tarafından;

Çevre Kanunu ve bu Kanuna göre yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca tesis ve işletmelerin mevzuata uygunluğunun, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığının değerlendirildiği çevre yönetimi verilmektedir.

01.11.2022 tarih ve 32000 sayılı resmi gazetede yayımlanan ÇEVRE YÖNETİMİ HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK kapsamında  Veçev Çevre Teknolojileri ve Danışmanlık firması olarak Çevre,Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı tarafından Çevre Yönetim Hizmetlerini vermek için yetkilendirilmiş Çevre danışmanlık firması yeterlik belgesi almış bulunmaktayız.Yeterlilik belgemize buradan ulaşabilirsiniz.(Yeterlilik Belgesi)

Çevre danışmanlık hizmeti alma şartları aşağıda belirtilmiştir.

(1) Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-1 listesinde yer alan işletmeler; Bakanlıktan yeterlik belgesi alarak çevre yönetim birimlerini kurmak veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak zorundadır.

(2) Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-2 listesinde yer alan işletmeler; en az bir personeli sürekli istihdam etmek veya Bakanlıktan yeterlik belgesi alarak çevre yönetim birimlerini kurmak veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak zorundadır.

(3) Belediyeler, il özel idareleri, mahâllî idare birlikleri, organize sanayî bölgeleri, ihtisas organize sanayî bölgeleri, endüstri bölgeleri ve serbest bölgelerin yönetimleri veya bunların iştirakleri; Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-1 listesinde yer alan işletmeleri için birinci fıkrada, EK-2 listesinde yer alan işletmeleri için ise ikinci fıkrada belirtilen şartları yerine getirmek zorundadır.

(4) Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-1 veya EK-2 listesinde yer almayan işletmeler çevre yönetimi hizmeti alabilir. Bu işletmeler tarafından çevre yönetimi hizmeti alınması halinde, bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanması zorunludur.

(5) Mevsimlik çalışan veya faaliyetine ara veren işletmelerin çalışma sürelerini İl Müdürlüklerine yazılı olarak bildirmeleri durumunda, sadece çalıştığı dönem içinde çevre yönetimi hizmeti alması zorunludur.

Veçev Çevre Teknolojileri ve Danışmanlık olarak çevre danışmanlık hizmetleri kapsamında işletmelere aşağıda yazılı hizmetler verilmektedir.

a) Çevre yönetimi hizmetini çevre mevzuatına uygun bir şekilde yürütmek, koordine etmek, çevre yönetimi hizmeti çalışmalarını düzenli aralıklarla izleyerek ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini tespit etmek.

b) İşletmeye hizmet vermeye başladığı tarihten itibaren Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinin EK-1 listesinde yer alan işletmeler için ayda en az iki adet, EK-2 listesinde yer alan veya EK-1 veya EK-2 listesinde yer almayan işletmeler için ayda en az bir adet olmak üzere aylık faaliyet raporunu hazırlamak ve işletme sahibi veya sorumlusu ile birlikte imzalayarak en geç bir sonraki ay yapılacak ilk işletme ziyaretinde işletmeye sunmak, ayrıca aylık çalışma takviminde belirtilen tarihte işletmeye ait o ziyarete ilişkin ön değerlendirmeleri sistem üzerinden kaydetmek.

c) İşletmeye ilk defa hizmet verilecek ise, işletmeye hizmet vermeye başladığını gösteren sözleşme tarihinden itibaren ilk 30 gün içinde bir adet ve sözleşme tarihini takip eden ilk 12 ay içinde de bir adet olmak üzere ilk yıl için en az iki adet, devam eden yıllarda sözleşme tarihini takip eden her 12 ayda en az bir adet olmak üzere, işletmenin genel durumunu kapsayan iç tetkik raporunu hazırlamak ve işletme sahibi veya sorumlusu ile birlikte imzalayarak işletmeye sunmak.

ç) İşletmeye ilk defa hizmet verilecek ise, işletmeye hizmet vermeye başladığını gösteren sözleşme tarihinden itibaren ilk 90 gün içinde bir adet ve sözleşme tarihini takip eden ilk 12 ay içinde de bir adet olmak üzere ilk yıl için en az iki adet, devam eden yıllarda sözleşme tarihini takip eden her 12 ayda en az bir adet olmak üzere, işletme çalışanlarının ve sorumlularının en az yüzde 60’ına eğitim vererek eğitime katılım tutanaklarını düzenlemek.

 

d) İşletme çalışanlarına ve sorumlularına yönelik düzenlenecek eğitimleri, işletmenin faaliyet gösterdiği sektöre, üretim yöntemine, çevresel etkilerine ve tabi olduğu çevre mevzuatına uygun olarak yapmak.

 

e) Mevsimlik çalışan veya faaliyetine ara veren işletmelere çevre yönetimi hizmeti verilmesi durumunda, işletmenin faaliyette bulunduğu süre içinde en az bir adet iç tetkik raporu hazırlamak ve işletme çalışanlarına ve sorumlularına eğitim vermek.

 

f) İç tetkik raporlarını, aylık faaliyet raporlarını ve eğitim ile ilgili dokümanları Bakanlığın internet sayfasında ilân edilen formatlara uygun olarak hazırlamak.

 

g) İşletmede uygunsuzluk tespit edildiğinde, tespit edilen uygunsuzluğu aylık faaliyet raporunda belirtmek, uygunsuzluğun çevresel etkisinin önemine göre en geç 90 gün içinde giderilmesi için işletme sahibine veya sorumlusuna önerilerde bulunmak, uygunsuzluğun giderildiği tarihten itibaren 30 gün içinde yapılan işlem ve uygunsuzluğun giderilmesine ilişkin sonucu aylık faaliyet raporuna yazmak, uygunsuzluğun süresi içinde giderilmemesi halinde uygunsuzluğu yazılı olarak İl Müdürlüğüne bildirmek.

 

ğ) İşletmenin Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği uyarınca alması gerekli çevre izni veya çevre izin ve lisans belgelerinin alınması ve bu belgelerin yenilenmesi çalışmalarını yürütmek.

 

h) İşletmenin çevre mevzuatı uyarınca yapılması gereken beyan ve bildirimlerini belirtilen formatta, zamanında ve eksiksiz olarak yapmak.

 

ı) Yetkili makam tarafından istenecek bilgi ve belgeleri belirtilen formatta, zamanında ve eksiksiz olarak sunmak.

i) Yürüttüğü bütün çalışmaları imzalı belgeler halinde, işletmeye hizmet verdiği tarihten itibaren son beş yıl işletmede elektronik veya fiziki olarak muhafaza etmek ve bu süre içinde yetkili makam tarafından istendiğinde sunmak.

 

j) Yetkili makam tarafından yapılacak plânlı veya haberli denetimler sırasında işletmede hazır bulunmak ve istenen bilgi ve belgeleri sağlamak.

k) İşletme ile ilgili öğrendikleri ticarî sır mahiyetindeki bilgileri saklı tutmak.

l) Çevre yönetimi hizmeti verdiği işletmeler için hazırlanan aylık çalışma takviminde belirtilen günde, sistem üzerinden kaydedilen günün en az birinci veya ikinci yarısında işletmede bulunmak ve işletme ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.

m) Bakanlık tarafından yapılacak veya yaptırılacak, çevre mevzuatı ile ilgili eğitim, toplantı ve benzeri bilgilendirici faaliyetlere katılmak.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

  • Kimler çevre danışmanlık hizmeti almalıdır?

Çevre İzin ve Lisansları yönetmeliğinin ek-1 ve ek-2 listesindeki iş tanımlarına sahip tesisler/işletmelerin çevre danışmanlık hizmeti alma zorunluluğu bulunmaktadır.

Ek-1 ve Ek-2 listesindeki iş tanımına uyup çevre danışmanlık hizmeti almayan tesisler/işletmelere 2872 sayılı çevre kanunu kapsamında idari ve maddi yaptırımalar uygulanmaktadır.

İşletmeniz/tesisinizin çevre danışmanlığı hizmeti alma zorunluğu hakkında bilgi almak için bize ulaşın sizi bilgilendirelim.

 

  • Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-1 veya EK-2 listesinde yer almayan işletmeler (Kapsam Dışı İşletmeler) çevre danışmanlık hizmeti alabilir mi?

Çevre İzin Lisans Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 Listesinde yer almayan faaliyetler çevre izninden kapsam dışı faaliyet olarak değerlendirilmektedir.

Çevre izni kapsam dışı faaliyet gösteren işletmeler bağlı bulundukları ilin Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden çevre izni kapsam dışı yazısı alınması için başvuru yapması gerekmektedir.

Önemli Not: Çevre izni kapsam dışı yazısı hakkında yanlış anlaşılmalar söz konusu olup bir işletmenin faaliyetinin çevre izninden kapsam dışı olması sanki hiçbir işlem yapılmasına gerek duyulmadığı şeklinde algılanmaktadır. Çevre izni kapsam dışı yazısı çevre izni yazısı olarak işletmeler tarafından resmi belge kapsamında gerektiği hallerde kullanılmaktadır.

Çevre İzni Kapsam Dışı Yazısına

İş Yeri Açma Ruhsatı (GSM) başvurularında;

Tedarikçi Firma denetimlerinde;

Diğer resmi başvurularda;

ihtiyaç duyulmaktadır.

İşletmenizin çevre izni kapsam dışı yazısı alınması sürecinde çevre danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi almak için bize ulaşın sizi bilgilendirelim.

 

  • İşletmemiz tedarikçi olarak hizmet gösterdiğimiz firma tarafından her yıl çevre başlığı altında kalite denetimleri geçirmektedir. Çevre danışmanlık hizmeti almak zorunda mıyız?

Ülkemizde faaliyet göstermekte olan sanayi kuruluşları tedarik zinciri içerisinde bulunduğu hem yurt içi hem de yurt dışı firmaları tarafından düzenli olarak kalite denetimleri kapsamında izlenmektedir.

Özellikle son yıllarda çevre sorunlarının dünyada çok etkili olması, karbon salınımı ve sera gazı etkilerinden dolayı çevre denetimleri daha çok sıklaştırılmıştır. Artık tedarikçi olarak çalıştıkları firmalardan üretim yaparken çevreyi en az derecede kirletmeleri talep edilmektedir.

İşletmenizin çevre mevzuatlarına uygun olarak üretimin yapılması için gerekli çalışmalar ve fiziksel düzenlemeler kapsamında uzman kişilerden yardım alınması ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.

Örneğin Tekstil Sektöründe faaliyet gösteren firmalar tedarikçisi olduğu firmalar tarafından düzenli olarak SEDEX DENETİMLERİ- INDITEX DENETİMLERİ- ORGANİK DENETİM SÜREÇLERİ- HIGG-FEM VE SLCP DENETİMLERİ geçirmekte olup bu denetimlerde çevre başlığında istenen evrak ve çalışmalar bulunmaktadır.

İşletmenizin denetimler kapsamında çevre danışmanlık hizmeti alınması ve kapsamı hakkında bilgi almak için bize ulaşın sizi bilgilendirelim.

 

Veçev Çevre Teknolojileri ve Danışmanlık olarak işletmeniz hakkında bütün soruların cevapları ve çevre danışmanlık hizmetleri konularında uzman kadromuzla sizlere yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyacağız.

Sorularınız ve ihtiyaçlarınız kapsamında ücretsiz bilgi ve teklif almak için bize ulaşın size yardımcı olalım.

info@vecev.com.tr

İletişim Telefon: 0 535 555 97 03

Original on Transparent.png
bottom of page