top of page

ISO  14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ 

ISO 14001 Nedir?

ISO 14001 kavramı, doğal kaynak kullanımının en uygun seviyeye getirilmesi, toprağa, suya, havaya verilen olası zararların en düşük seviyeye indirilmesini amaçlayan bir yönetim sistemidir. Bunun için çevre boyutlarının performansının ölçülmesi, gözlemlenmesi ve sürekli iyileştirmelerin gerçekleştirilmesi; çevresel etkenlere ilişkin olarak ilgili yasal mevzuatlar ve kanunlar tarafından tanımlanmış koşullara uyulmasının sağlanmasıdır.

ISO 14001 Amacı Nedir?

Bu belgelendirmenin amacı, kuruluşlara çevreyi korumak ve sosyoekonomik ihtiyaçlarla denge içerisinde değişen çevre şartlarına tepki vermek için bir yöntem sağlamaktır.

 

Çevre Yönetim Sistemi, kuruluşların kendi yönetim sistemi için belirlediği hedeflere ulaşmak için şartları belirler.

ISO  14001 Çevre Yönetim Sistemi ile...

Çevresel Etki ve Boyutlar

 

Olumsuz çevresel etkilerin önlenmesi veya hafifletilmesi ile çevrenin korunması

Çevresel şartların potansiyel olumsuz etkilerinin kuruluş üzerinde hafifletilmesi

Yasal Sorumluluklar ve Çevre

Kuruluşa yasal yükümlülüklerinin yerine getirmesinde yardım edilmesi,

Çevresel performansın artması,

Yaşam Döngüsü

​​

Çevresel etkilerin, yaşam döngüsü içerisinde istem dışı şekilde artmasını önleyebilecek bir yaşam döngüsü yaklaşımı kullanarak, kuruluşun ürün ve hizmetlerinin; tasarımının, imalatının, dağıtımının, tüketiminin ve elden çıkarılmasının kontrol edilmesi veya etkilemesi,

İlgili taraflar ve yasal kuruluşların istediği çevre bilgilerinin ve raporlarının takibi ve hazırlanması.

Risk ve Fırsat Yaklaşımı​

 

Bir çok global yönetim stratejisininde bir parçası olan risk ve fırsat yönetimi ISO 14001 sisteminin yeni versiyonu ile gündeme getirilmiş olmakla beraber Risk kuruluşun negatif yönleri Fırsat ise pozitif yönleri olarak adlandırılabilir. Riskler her zaman kuruluşa zarar verme potansiyeline sahipken fırsatlar ise kuruluşa her zaman değer katma potansiyelindedirler.

ISO 14001 Toplam Kalite Yönetim Sistemi Adımları...

4-5 KURULUŞUN BAĞLAMI ve LİDERLİK​

Kuruluşun faaliyetlerini çevresel açıdan etkileyen her bir unsur analiz edilir. Bu unsurlar kuruluşun paydaşınlarından geldiği gibi kuruluşun çevre açısından bulunduğu durum itibari ile elinde bulundurduğu avantajları ve dezavantajları avantajlardan oluşmaktadır.

Kuruluşlar ayrıca çevre yönetim sistemi çalışmalarında dış ve iç paydaşlara kendisini nerede konumlandırdığı ile ilgili politikasını paylaşmaktadır.

Bu temel bağlamda analizlerin yanı sıra kuruluşun çevre performansını etkileyen her proses tanımlanır izlenir ve geliştirilir. Bu prosesler ve destekleyici unsurları yöneten kişilerin görev ve sorumlulukları ayrıca tanımlanmaktadır.

6-7 PLANLAMA ve DESTEK

Kuruluşun faaliyet gösterdiği ve etkilediği her nokta için bu aşamda çevresel etki ve boyut değerlendirmesi yapılır ve hangi noktaların sürdürülebilirliğe olumsuz etkidiği saptanmaktadır.

Kuruluşun bağlamı ve oluşturulan proseslerin çevresel performansını etkileyen riskler ve fırsatlar çevre yönetim sisteminin oluşturulmasının bu aşamasında karşımıza gelmektedir. Bulunan risk ve fırsatlar derecelendirilmekte ve önem sırasına göre aksiyonlar hayata geçirilmektedir. 

Sistemin yürütülmesi sırasında bir gerekli olan kişi, altyapı ve çevre gibi kaynaklar tanımlanmakta ve kurumsal bilgiler kayıt altına alınmaktadır. 

Dokümanların nasıl yönetileceği ister yazılı ister bilgisayar ortamında olsun tanımlanmaktadır.

İletişimin şirket içinde hangi konularda hangi yöntemler ile yapılacağıda bu aşamanın bir konusu olmaktadır.

8-9  Operasyon

Risklere ve fırsatlara, Çevre boyutlarına, Uygunluk yükümlülüklerine, Çevre amaçlarına uyulduğunun kontrolleri bu aşamada sistematik halde kontrol edilmelidir. 

Ayrıca Acil Durumların neler olduğu hangi acil durumlarda nelerin yapılması gerektiği konuları ve görev sorumluluklar netleştirilmelidir. 

İç Tetkik ve Gözden geçirmeler standardın bu aşamasında planlanır ve sistemin bu kontrolleri

 

10  İyileştirme

Sistemin işleyişi sırasında ortaya çıkan uygunsuz faaliyetlerin sistematik bir şekilde kapatılması ve istenmeyen durumların önüne geçilmesi için faaliyetlerin belirlenmesidir.

ISO 14001 Belgesi Nereden Alınır?

Sitem belgelendirmesine karar veren ve bu yönde tüm hazırlıklarını tamamlayan tüm firmalar, ulusal veya uluslararası platformda kabul görmüş ve tanınmış bir belgelendirme kuruluşuna müracaat ederler. Belgelendirme kuruluşunun seçimi tamamen firmaya aittir ve kanuni bir zorunluluk yoktur.

Belge geçerlilik süresi üç (3) yıldır. Her sene bir (1) kez ara denetim gerçekleştirilir.

BİZLER SİZE NE SUNABİLİRİZ?

Müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılıklı olarak belirledikten sonra ister eğitim ister danışmanlık hizmetlerimizi vermekteyiz.

EĞİTİMLER

 

ISO 14001 Temel Eğitimi             1 Gün

ISO 14001 İç Tetkikçi Eğitimi       1 Gün

ISO 14001 Baş Tetkikçi Eğitimi     5 Gün

Original on Transparent.png
bottom of page