top of page

KİMYASALLARIN DEĞERLENDİRMESİ UZMAN HİZMETİ

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı aşağıda belirtilen değerlendirmeleri yapar ve Kimyasal Güvenlik Raporunu hazırlar.

1.         İNSAN SAĞLIĞI ZARARLILIK DEĞERLENDİRMESİ

2.         FİZİKOKİMYASAL ZARARLILIK 

3.        ÇEVRESEL ZARARLILIK DEĞERLENDİRMESİ

4.         PBT VE vPvB DEĞERLENDİRMESİ

5.         MARUZ KALMA DEĞERLENDİRMESİ 

6.         RİSK KARAKTERİZASYONU

              Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi,Kimyasal Güvenlik Raporu ve Güvenlik Bilgi Formunu Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU) tarafından hazırlanır. İmalatçıların ve ithalatçıların imal ettikleri ya da ithal ettikleri maddelerden kaynaklanan risklerin imalat veya kendi kullanımları sırasında yeterli bir biçimde kontrol edilmesi ve tedarik zinciri altındaki diğer kişilerin söz konusu riskleri yeterli biçimde kontrol etmeleri hususlarını nasıl değerlendireceklerini ve belgeleyeceklerini ortaya koymaktır. 

KKDİK NEDİR?

KKDİK Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması anlamına gelmektedir. KKDİK Yönetmeliği, insan sağlığı ve çevreyi kimyasalların olumsuz etkilerinden en üst düzeyde korumayı amaçlamaktadır. Yönetmelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23 Haziran 2017 tarihinde yayınlanmış olup, istisna maddeler hariç, 23 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir. KKDİK Yönetmeliği, insan sağlığı ve çevreyi kimyasalların olumsuz etkilerinden en üst düzeyde korumayı amaçlamaktadır.

KKDİK Yönetmeliği AB REACH tüzüğünün Türkiye’de AB uyum yasaları çerçevesinde Türk Endüstrisi için uyumlaştırılmış halidir.

KKDİK YÖNETMELİĞİ NEDİR?

(TURKREACH'i şeklinde de anılan) KKDİK Yönetmeliği, kimyasallara ilişkin önceki yasal çerçeveyi geliştirmek ve düzenlemek üzere yürürlüğe girmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, KKDİK Yönetmeliği’ne uyulmasını sağlamak için kimyasal maddelerin kayıt, değerlendirme, izin ve kısıtlama süreçlerini yönetecektir. KKDİK Yönetmeliği ve diğer ilgili mevzuata Bakanlık yardım masasında yer verilmiştir. Bakanlık yardım masası kimyasallar.csb.gov.tr/ adresinde faaliyet göstermektedir. KKDİK Yönetmeliği Rehber Dökümanları, yasal metne ilişkin açıklayıcı ve bütünleyici bilgileri sağlamaktadır. Rehber Dokümanlar yardım masasında http://kimyasallar.csb.gov.tr/rehber-dokumanlar/18 adresinde yer almaktadır.

KKDİK YÖNETMELİĞİNİ KİMLER UYGULAYACAKTIR?

KKDİK Yönetmeliği yılda 1 ton ve üzerinde imal edilen ya da ithal edilen (tek başına, karışım içerisindeki ya da eşya içerisindeki) maddelere uygulanır.

KKDİK YÖNETMELİĞİNDE SÜREÇ NASILDIR?

KKDIK kapsamında yıllık miktarı 1 ton veya daha fazla kendi halinde veya karışım içinde imal edilen veya ithal edilen tüm maddeler için ön-MBDF dosyalarının 31/12/2020 tarihine kadar ilgili Bakanlığın internet sayfasında yer alan Kimyasal Kayıt Sistemi aracılığıyla Bakanlığa iletilmesi gerekmektedir. Bu maddelerin kayıt işlemleri 31.12.2020 ile 31.12.2023 tarihleri arasında yapılacaktır. 31.12.2023 tarihinden sonra ise maddeler sadece kayıt işlemi tamamlandıktan sonra imal ya da ithal edilebilecektir. Kayıt işlemi, Türkiye pazarına sunulan kayda tabi hammaddeler için belirli bilgileri (test verileri vs.) içeren bir kayıt dosyasının Bakanlığa sunulması ile gerçekleştiriliyor.

Kaydettiren başına yıllık 10 ton ve üzeri miktarlarda olan ve kayda tabi olan tüm maddeler için bir kimyasal güvenlik değerlendirmesi yapılır ve bir kimyasal güvenlik raporu hazırlanır. KKDİK gereği, kayıt için sunulması gereken bilgilerin yetkili bir Kimyasal Güvenlik Uzmanı tarafından incelenmiş olması gerekiyor. 

Original on Transparent.png
bottom of page